Het begrip werken in de cloud zal u niet ontgaan zijn, er wordt heel veel over geschreven en over gesproken. Het is een echte hype geworden, maar wat is het nu precies?

Wat is de cloud? 1
Waar is de cloud? 2
Typen cloud 3
Voor- en nadelen 4

De cloud is eigenlijk niks meer dan een groot computer netwerk. In plaats van een netwerk op uw eigen locatie, is de cloud toegankelijk via het internet. Dit betekent dat u altijd en overal toegang kunt hebben tot dit netwerk, mits er een internetverbinding is. 

De servers waar data is opgeslagen staan vaak bij u op locatie. Bij cloud computing staan de servers in een datacentrum ergens in Nederland, of zelfs in het buitenland. Dit betekent dat de software niet meer bij u op de computer staat, maar op de server in het datacentrum. Hierdoor wordt het dus mogelijk om uw data op elk gewenst tijdstip te raadplegen. 

Er zijn drie verschillende typen cloud:
Een publieke cloud 
Dit wordt aangeboden als een dienst via internet. Hierbij kunt u denken aan aanbieders zoals Dropbox en Microsoft Office 365.
Een private cloud
Met deze vorm van de cloud heeft u, als gebruiker, volledige controle over data, beveiliging en de kwaliteit. De verantwoordelijkheid voor het onderhouden van de private cloud ligt dan bij uzelf of de ICT-beheerder. 
Een hybride omgeving
Dit betekent dat een interne server en publieke of private cloud samen worden gebruikt. 

Het werken in de cloud kent vele voordelen. Zo ondersteunt het ‘het nieuwe werken’ en zullen medewerkers flexibeler kunnen werken. Doordat de ICT gedeeltelijk buiten de deur staat, hoeft u zich geen zorgen te maken over verouderde servers en het uitvoeren van updates. U heeft dan minder kosten bij de aanschaf van hardware en software. Ook betaalt u alleen naar gebruik en behoeften. Zolang u toegang heeft tot een internetverbinding kunt u altijd gebruikmaken van de laatste technologie en zullen uw applicaties overal beschikbaar zijn. 

Hoewel het werken in de cloud vele voordelen kent, zijn er ook risico’s die voor elk bedrijf een andere impact hebben. 

Wilt u meer informatie?